150 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Kargo Ücretsiz

SPESİFİK ÜRÜNLEREV TEKSTİLİ NEDİR?

Tekstil Nedir?

‘Tekstil’ terimi, ‘dokuma’ anlamına gelen ‘texere‘ kelimesinden kaynaklanan Latince bir kelimedir.

Tekstil Sektörü

Hiç bir çeşit kumaş içeren tüm ürünlere evinize baktınız mı? Battaniyeleri, mobilyaları, halıları, perdeleri ve hatta kıyafetlerinizi fark etmiş olabilirsiniz. Kumaş günlük hayatımızın bir parçası ve onsuz sevdiğimiz, ihtiyaç duyduğumuz ve istediğimiz pek çok ürünümüz olmazdı.

endüstriyel tekstil makineleri

Öncelikle daha iyi anlamamıza yardımcı olacak birkaç temel tanımla başlayalım. Tekstil örme veya dokuma, iplikten yapılmış bir kumaştır. Bu nedenle, tekstil endüstrisi, pamuk veya yün gibi bir hammaddeyi alıp daha sonra bir kumaş oluşturmak için kullanılan ipliğe döndürmekten sorumlu endüstridir. Hammaddenin bitmiş bir ürüne dönüştürülmesiyle ilgili tüm süreçler sektöre dahildir.

Kumaş Çeşitleri

Tekstil endüstrisi birçok farklı türde kumaş kullanmaktadır, ancak hepsi doğal ve sentetik olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir. Doğal kumaşlar , hayvanlar (koyun, ipekböceği, alpaka) ve bitkiler (pamuk ve keten) gibi şeylerden doğal olarak oluşanlardır. Sentetik kumaşlar laboratuvarda oluşturulan ve insan yapımı olan kumaşlardır. Sentetik kumaşların bazı örnekleri arasında suni ipek, spandeks, polyester ve naylon bulunur.

Ev Tekstili Nedir?

Hayatlarımızı, kumaştan veya dokuma kumaştan yapılmış tekstil ürünlerle dolduruyoruz. Ev tekstili, ev eşyalarının bir parçası olarak kullanılan kumaşlardır. Ev tekstili, özellikle evlerimizi dekore etmek için kullanılan çok çeşitli fonksiyonel ve dekoratif ürünlerden oluşur.

Ev tekstili kumaşları veya ev tekstili, hem doğal hem de yapay kumaşlardan oluşur. Bu tekstil kumaşları zaman zaman harmanlanarak güçlü ve dayanıklı hale getirilir.

Ev tekstili yaşamlarımızı daha rahat hale getirir ve iç mekanlarımıza tanımlanmış bir estetik özellik kazandırırlar. Açıkçası, ev tekstili sadece bir konuttaki herhangi bir tekstil değildir. Örneğin, evde giyiyor olsanız bile kıyafetleriniz ev tekstili değildir. Ev tekstili fonksiyonel ve estetik olarak bir konutun iç kısmına özel olarak bağlıdır. Başka bir deyişle ev tekstili; aile veya bireylerin yaşamış olduğu mekanlarda yaşam kalitesini arttıran, bireylerin günlük ihtiyaçları olan dinlenme, yemek, temizlenme vb. faaliyetleri gerçekleştirmelerine kolaylık sağlayan tekstillerdir.

Aslında, onlarsız yaşam oldukça farklı olurdu. Ev tekstili pazarı teknik tekstillerin önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bir evi eve dönüştürdükleri söylenebilir. Ev tekstillerinin tasarımları, desenleri, boyutları ve stilleri muazzam bir gelişme gösterdi. Heyecan verici çiçek baskıları flora ve doğal titreşimlerden ilham alıyor.

Evinizde yastık kılıfları, döşemelik kumaşlar, duvar kağıtları, banyo dahil olmak üzere her türlü mobilya, perdeler, önlükler ve yatak örtüleri en son tasarımlardan ilham alıyor. Çok fazla renk tonları, baskılar ve kumaşlar mevcut olduğundan, duvarlarınızın rengini, zemini, oturma salonunuzu, mutfağınızın fayanslarını ve lobinizin ahşap gölgesini tamamlayan birini seçmek zor olmaktan çıktı.

Ev tekstili bugün pamuk, polyester, ipek ve diğerleri de dahil olmak üzere çeşitli kumaşlar kullanılarak denenmekte ve üretilmektedir. Bazı ünlü ev tekstili üreticileri de soya ve bambu gibi doğal kumaşlarda ev tekstili ürünleri üretmeye başladı. Entelektüel tasarımcılar, modern ve çağdaş evlere yeni ve heyecan verici görünümler vermek için emek vermekteler.

Ev tekstili üreticileri, bugün modern ve iyi döşenmiş evlerin geleneksel ve donuk görünümlü ev tekstili ürünlerini kabul etmediğini anlıyor. Bugün, ev tekstili üretiminde kullandıkları yeni giyim teknolojilerini ürünlerinde denediler ve kullanılabilir hale getirdiler. Örneğin, çarşaflar bugün Thermolite kumaşlardan ve Coolmax’dan üretilmektedir. Ayrıca, tekstil ürünlerinin dış mekanlarda daha iyi çalışmasını sağlamak için, inovasyona önem verdiler ve nano teknoloji ürünler geliştirdiler.

Bugün pazar hem basit hem de tasarımcı ev tekstili ile dolu. Yıkama, bakımı ve gerekli koruma ile ilgili tüm temel detaylara ve bilgilere sahipler ve geliştirmekteler. Bunlar, her ev tekstil üreticisinin daha iyi, daha rahat bir mesken yapmak için evine getirmek istediği nazik hediyelerdir. Çok çeşitli ev tekstil ürünlerine göz atın ve evinizi renklerle canlandırın!

ev tekstili

Kullanım Alanına Göre Ev Tekstilleri

Ev tekstili ürünlerini tanımlamak için ürünlerin hangi alanlarda kullanıldığını belirlemek gerekir. Kullanım alanlarına göre ev tekstilleri; mutfak tekstili, salon tekstili, bebek odası tekstili, genç odası genç odası tekstili, yatak odası tekstili, banyo tekstili ve bahçe tekstili olarak gruplandırabiliriz. Üretim ve satış tanımlamalarında bu başlıklar kullanılmaktadır. Ev tekstilleri farklı materyal ve üretim tarzları ile otel, hastane, yat, yemek servisi yapılan işletmeler ve ofis gibi mekânlarda da kullanılmaktadır.

Zemin Kaplamaları

Tekstiller binlerce yaşında ve belki de bir tür kadar genetik olarak modern insanlar kadar eski. Bu, tekstili en eski sanat formlarımızdan biri yapar ve bir tür ev tekstili, bu sanatın ilk formları arasında yer alabilir. Tekstiller uzun süredir zemin kaplamaları olarak kullanılmaktadır ve bir konutun iç kısmı ile yer zemin arasında bir kopukluk hissi yaratmaktadır. Göçebe toplumlarda bile zemin kaplamaları genellikle bir zorunluluk olarak görülür. Birçok toplumda, zemin kaplamaları duvar dekoru olarak da kullanılanabilir.

Toplumumuzda, zemin kaplama tekstilleri genellikle iki şekilde gelir: halı ve kilim. Halılar zemine yerleştirilirken, kilimler hareket ettirilebilir. Kir ve böceklerin ve diğer şeylerin içeri girmesini önlemek amacıyla evi yalıtmak ve estetik amaçları sağlamak gibi pratik amaçlara hizmet eder. Herhangi bir malzemeden gerçekçi bir şekilde zemin kaplaması yapabilmenize rağmen, halılar ve kilimler çok fazla yaya trafiği gördüğünden genellikle sağlam kumaşlardan tercih edilir.

Mutfak Tekstili

Evlerin mutfak bölümünde kullanılan ev tekstilleri piyasada mutfak takımları adı altında üretilmekte ve satılmaktadır. Mutfak takımlarının içinde: Masa örtüsü, peçete, servis örtüsü, mutfak önlüğü, tutaç, fırın eldiveni ve perde gibi tekstiller yer almaktadır. Ayrıca servis örtüleri, peçetelik, temizleme bezleri de evin bu bölümünde kullanılan ev tekstillerdir.

Banyo Tekstili

Evde yaşayan bireylerin temizlenme ihtiyaçlarını giderdikleri evin bu bölümünde kullanılan ev tekstilleri bornoz ve havlu takımları, el-ayak-baş havluları), klozet takımları ve aksesuar amaçlı tekstillerdir. Banyo tekstili deyince akla havlular gelir. Havlularımız olmadan nerede olurduk? Havlular inanılmaz derecede faydalı ev tekstili olup konuk, banyo, el veya plajdan bahsediyor olsanız da, tüm havluların ortak bir noktası vardır: suyu ve nemi emmeleri ve çabuk kuruması gerekir. Saf pamuk, yumuşak, sıcak, son derece emici olduğundan ve gökkuşağının tüm renklerinde havlu yapmak için yeterince iyi tutabildiğinden, son derece arzu edilen bir kumaştır. Bazı havlular için keten ve polyester de kullanılmaktadır.

Salon Tekstili

Evlerin salon bölümlerinde kullanılan ev tekstilleri: yemek masası, servis örtüleri, koltuk ve sandalye kılıfları, koltuk şalları, sehpa örtüleri, dekoratif amaçlı kullanılan örtüler ile perdelerden oluşur. Bireylerin yaşam alanlarında ki tercihleri salonda kullanılacak tekstillerin seçimini de etkiler. Buna paralel günümüzde salon tekstilleri malzeme ve üretim teknikleri açısından çeşitliliği ile bireylerin kullanımına sunulmaktadır. Salon tekstillerinin ebatları ve modelleri kullanılacak dekorasyon malzemesinin özelliğine göre değişkendir. Genelde dikdörtgen, kare ve oval şekillerin kullanımı yaygındır. Koltuk ve sandalye kılıfları bu mobilyaların modeline uygun ölçülerde hazırlanmaktadır.

Bebek Odası Tekstili

Aileye katılacak yeni birey için hazırlanan bebek odaları bebeklerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanır. Bebek uyku setleri nevresim takımı, battaniye, pike, yastık örtüleri vb ), oyun minderleri, hurçlar ve perdeler bebek odası tekstillerini oluşturur.

Genç Odası Tekstili

Genç bireylerin çalışma, dinlenme ve uyku ihtiyacını giderdiği evin bu bölümlerinde kullanılan ev tekstilleri: tek kişilik uyku setleri, nevresim takımı, battaniye, pike, yastık örtüleri vb ) hurçlar, dekoratif yastık ve minderler ile perdelerdir.

Yatak Odası Tekstili

Evlerin yatak odaları aile ebeveynlerinin ya da bireysel yaşayan yetişkinlerin uyku ve dinlenme amaçlı kullandıkları mekânlardır. Bu nedenle bu mekânlarda kullanılan ev tekstillerinin de bireyi rahatlatıcı ve dinlendirici etkide malzeme ve renk tonlarının kullanılarak hazırlanması gerekir.

Her toplumda her konutta vazgeçilmez olandan biride yataktır. Yatağın kendisi nadiren bir tekstil olsa da, yatağı rahatça uyuyacak kadar konforlu hale getiren şeylerdir. Toplumumuzda genellikle çarşaf, nevresim, pike, yastık, yastık kılıfı ve yorganlardan bahsediyoruz. Battaniyeler de (evdeki diğer odalarda da kullanılan) çok önemli yatak takımlarıdır.

İster inanın ister inanmayın, bu tekstillerin çok farklı materyallerden ve örgü tekniğinden oluşturulabileceğini düşünün. Gelişime paralel tekstildeki araştırmalar sonucunda antibakteriyel, antialerjik gibi lifler tekstil dokularında kullanılmaya başlanmıştır. Birçok kişi çarşaflarının hafif ve nefes alabilmesini sever. Kişinin zevkine, ekonomik durumuna göre pamuk, saten, ipek, keten ve naylon gibi malzemelerin tercih edilmesine yol açar. Öte yandan, battaniyeler yumuşak olmalı, ancak işlevsel olması için ısıyı hala korumalıdır.

Bahçe Tekstili

Bahçeler bireylerin doğa ile baş başa kaldıkları mekânlardır. Bu nedenle son dönemde bireylerin bu alanlarda da rahatını sağlamak amaçlı mobilya ve ev tekstilleri üretimi artmıştır.

Ev Tekstilinde Kullanılan Kumaş Çeşitleri

Ev tekstilinde kullanılan iplik üretiminde pamuk, keten iplik ve yün tek başlarına atkı ve çözgü iplikleri olarak kullanıldığı gibi viskon, trevira cs ve polyester ile harmanlı atkı ve çözgü ipliği de kullanılmaktadır.

Kumaşlar, çok çeşitli amaçlarla değişik hammaddelerden, çeşitli yapı ve dokularda üretilmektedir. Kumaşları menşelerine göre doğal lifler, yapay lifler ve karışık liflerden oluşan kumaşlar olarak 3 ana grupta toplayabiliriz. Ancak yünlü kumaşların, kumaş özelliklerinde önemli farklılıklar bulunan kamgarlı kumaşlar ve ştrayhgarn kumaşlar olmak üzere 2 ayrı sınıfta tanımlanırlar. Diğer yandan doğal lifler olan yün ve pamuktan yapılan kumaşlarda viskon, naylon, polyester gibi çeşitli yapma lifler de pamuk ya da yünle karışım hâlinde kullanılmaktadır. İşlemeli, kaşmir, empirme, damasko, yapay deri, yapay kürk, jakar, yünlü, ipek, keten, moher, hareli, Osmanlı, tafta, kadife, koton kumaşlardır. Ev tekstilinde kullanılan kumaşlarda yatak örtüleri, perdeler, havlular, döşemelikler dekorasyonda önemli rol oynamaktadır. Günümüzde, dekorasyondaki her trendin bir kumaş karşılığı vardır. Lifler; kumaşların kolay temizlenebilirliğini temin eden kir tutmazlık, statik elektrik toplamazlık ve yıkamadan sonra bile ütüsünü muhafaza apresinin geliştirilmesi dikkatleri çekmektedir. Günümüzde kullanılmakta olan kumaşların büyük kısmı, lif, tasarım ve bitim işlemleri bakımından birbirinden oldukça farklıdır. Bu yüzden artık belirli bir amaç için kumaş seçme, geçmişte olduğundan çok daha zordur. Hızlı ilerlemelerin olduğu çağımızdan önce, tahminen 1950’lerden önce belirli amaçlar için belirli kumaş tipleri standartlaştırılmıştır.

Piyasada Bulunan Ev Tekstili Kumaşları

Ev tekstilinde kullanılan çeşitli özellikte farklı kumaşlar üretilmektedir. Bunların içinde doku, renk, desen, yanmazlık, leke tutmazlık ve dayanıklılık özelliği olan kumaşlar günlük yaşantımızda yer almaktadır.

İşlemeli Kumaşlar: Elde veya makinede yapılan işlemelerle süslenen kumaş, genellikle koton veya ipek ipliklerden üretilmektedir.

Kaşmir: Çin, Tibet ve Mongolya’da yaşayan kaz ve keçi tüyünden elde edilen ipliklerle üretilir. Sıcak ve yünlü bir dokusu vardır.

Empirme: Resimlendirilen hafif koton kumaşlardır.

Damasko: Avrupa’da XV. yy.’dan beri üretilen bu tür kumaşlar kumaş özelliğine göre ağır olmasıyla tanınıyor. Genellikle iki taraflı olarak dokunan kumaşta desenler genelde mat saten iplikler üzerine parlak saten dokuma kombinasyonu ile oluşturuluyor.

Yapay Deri: Sıvı PVC’nin ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili empirme makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor.

Yapay Kürk: Tüylerin bir araya getirilmesi ile elde edilen doku. Farklı renklerdeki tüylerin bir arada kullanılması ile ayı, tilki veya vizon görünümü elde ediliyor.

Jakar: 1801’de Joseph-Marie Jacquard bu dokuma şeklini keşfederek adını bu türe veriyor. Böylece bu yöntemle geliştirilen tüm kumaşlar onun adıyla anılıyor.

Yünlü Kumaşlar: Koyunların yapağından elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanabiliyor.

Keten: Tarih öncesinden beri kullanılan bu kumaş türü koton ile kolayca karıştırılabilir.

Moher: Türk orijinli kelime en iyi yapağı anlamına gelir. Bu çok ince, narin ve parlak hayvan lifi genellikle keçi yünü angoradan yılda iki kez elde edilir.

Hareli: Doğal ipek, koton ve viskon dan üretilen pırıltılı, hareli kumaştır. Hareli kumaş çizgili ve empirme olarak da dokunabilir. Koton veya polyester muslin, çok hafif olur ve genellikle Çin’de veya Hindistan’da dokunur.

İpek: Çinliler tarafından keşfedilen bu dokumanın pek çok çeşitleri bulunmaktadır.

Tafta: Sık dokunmuş ipek kumaşı parlak görünümünden tanıyabiliriz. İpek iplik yerine viskos ile dokunduğu için daha ucuzdur.

Kadife: Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunur. Koton, ipek, yün ve keten kadifelerin dışında farklı biçimlerde motifli olanları da vardır.

Bukle Kadife: Üretim şekline göre değişik çeşitleri bulunuyor. Ön yüzü çok sıkı bir bukle etkisi gösterir. Motif ile kumaşın fonu arasında bir yükseklik farkı vardır.

Ev Tekstilinde Kullanılan Kumaşların Özellikleri

Kumaşlar kir ve leke tutmamalı, kolay temizlenmeli, form alma özelliği olmalı, ışığı yansıtmalı, yaş ve ter haslığı yüksek olmalı, serin veya sıcak tutmamalı, nem alıcı olmalı, yumuşak tutuma sahip olmalı, hijyenik olmalı, elektriklenme olmamalı, dökümü iyi olmalı, güneşe ve ışığa dayanıklı olmalı, esnemeli ve ütüye gelmelidir. Kumaştan beklenen talepler dolayısıyla kumaşın sahip olması gereken özellikleri, kumaşın kullanılacağı ürünün yapımı ve kullanım esnasında sorunsuz olması gerekmektedir. Kumaşların kullanımı son derece geniş ve çeşitlidir. Özellikleri ve karakteristikleri de kumaşları inceleme ve test etme metotları da çeşitlidir. Kumaşların performans karakteristikleri aşağıdaki gibi birkaç başlık altında gruplanabilir. Kullanımda önemli olan mekanik özellikler, gerilme, kopma ve patlama mukavemetleri, aşınma direnci, boyutsal kararlılıklar, esneklik ve uzamada geri toplama. Estetik kabul edilebilirlik ile ilgili özellikler, tuşe ve dökümlülük, buruşmazlık, kolay bakım özellikleri, parlaklık, renk haslığı ve renk uyumunu da içermektedir.

Asetat

Tek başına, yapay veya doğal elyaflarla karışım hâlinde kullanılır ve yumuşak bir tutuma sahiptir. Bu yüzden de moda tasarımcıları tarafından oldukça fazla tercih edilen bir elyaftır.

Özellikleri
· Mükemmel emicilik ve yumuşaklığa sahiptir.
· Geniş sıralı renkler, boyanabilir ve baskı yapılabilir.
· Çekme, güve ve küflenmeye karşı dayanıklıdır.
· Düşük nem emilimi, nispeten hızlı kuruma özelliğine sahiptir.
· Tüylenme problemi olmaz fakat ufak statik problemi olabilir.
· Genelde asetat giyimler kuru temizleme gerektirir.

Kullanım Alanları
Hazır giyimde iç ve dış giyimlerde), özel kullanımlık kıyafetlerde, ev tekstilinde, döşemeliklerde, perde, yatak örtülerinde vb. kullanılmaktadır.

Akrilik

Özellikleri
· Hafiftir, kış giysileri için yumuşak sıcaklık sağlar.
· Yumuşak, hafif, ince, pamuk benzeridir, sıcak havalarda serin tutar.
· Çok hızlı parlak renklere boyanabilir.
· Makinede yıkanabilir, hızlı kurur, esnektir şekil verilebilir.
· Çekmeye ve kırışmaya karşı dayanıklıdır.

Kullanım Alanları
Akrilik önceleri kazak ve battaniyeler için soğuk hava elyafı olarak kullanılırdı.

Lyocell

Özellikleri
· Mükemmel kıvrım oluşturulabilir, güneş solmasına karşı dayanıklıdır.
· Güve, yağ ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
· Yün, pamuk benzeri karışımlı kumaşlara estetik bir hava verir.
· Statik ve tüylenme sorunu olabilir.

Kullanım Alanları
Hazır giyimde, çorap, yuvarlak örgülü giysiler, spor giysiler, çocuk giysileri ev tekstilinde, yorgan, döşemelikler, yer kaplaması, tente ve güneşliklerde, dış mobilyalarda kullanılmaktadır.

Naylon

Özellikleri
· Naylon halı iplikleri gerilmeye dayanıklıdır, toz toprağı saklar, küf ve bakteriye dayanıklı ve hafiftir.
· Kolay yıkanabilir, çekmeye ve kırışıklığa karşı dirençlidir.
· Kıvrılabilir ve esnektir, aşınmaya karşı dayanıklıdır.
· Hızlı kuruyabilir, düşük nem emilimlidir.
· Ön boyamaya tabi tutulabilir, geniş sıralı renklerle boyanabilir.
· Kimyasallardan ve yağdan kaynaklanabilecek aşınmalara karşı dayanıklıdır.
· Statik ve tüylenme problemi olabilir. Sürekli güneş ışığına karşı direnci düşüktür.

Kullanım Alanları
Hazır giyim, deniz kıyafetleri, günlük kıyafetler, bluz, elbise, spor giyim, pantolon, ceket, etek, yağmurluk, kayak ve kar kıyafetleri, rüzgârlık, çocuk giyimlerinde, ev tekstilinde halı, kilim, perde, döşemelik, serilebilir kumaşlar ve yatak örtülerinde kullanılmaktadır.

Polipropilen

Özellikleri
· En hafif liftir, suda yüzebilir, güçlü ve esnektir.
· Pas, güneş ışığı, koku ve statik problemlere karşı dirençlidir.
· Yüksek yalıtımlıdır, hızlı kuruyabilir.
· Kimyasallardan dolayı oluşan bozulmalara, küf, ter ve çürümeye karşı dirençlidir.
· Statik ve tüylenme problemi olmaz.
· Ütüleme, yıkama ve kurulama düşük ısıda yapılmalıdır.

Kullanım Alanları
Hazır giyimde günlük giyim, spor giyim, iç giyim, astar, kot ve çoraplarda; Ev tekstilinde iç ve dış halılar, duvar kaplamaları, halı sırtı, mobilya ve yatak kumaşında kullanılmaktadır.

Micro Elyaf

Özellikleri
· Oldukça pahalı olan ipeklerin dayanıklılık, görünüm ve tutumuna bir alternatif olarak bu yapay lifler kullanılmaktadır.
· Statiği önler. · Süper incedir (1dpf’den az), en hassas ipekten daha incedir.
· İyi serilebilir, süet ve pamuk dokunumu gibidir.
· Çok yumuşaktır, yıkanabilir ve kuru temizleme yapılabilir.
· Çekmeye karşı dirençlidir.
· Mükemmel kıvrılma özelliği vardır.
· Rüzgâr, yağmur ve soğuğa karşı iyi yalıtımlıdır.

Kullanım Alanları
Hazır giyimde, ince bayan çorabı, bluz, elbise, erkek giyim, spor giyim, kravat, eşarp, yağmurluk, deniz kıyafetleri, günlük kıyafet, dış giyimlerde, ev tekstilinde, perdeler, çarşaf, battaniye döşemelikler ve plaj havlusu modelleri için de kullanılır.

Viskon

Selüloz, ağaç ve pamuk döküntüsünden kimyasal işlemlerle elde edilen viskon, elyaf pamuğa nazaran daha parlaktır, ipek görünümündedir. Tek başına üretim yapılabildiği gibi pamuk ve polyesterle karışım yapılabilir. Islak mukavemeti çok düşük olduğundan tek kullanıldığında özel viskon tercih edilir. Yüksek sıcaklıkta ayrışır. Zayıftır, sıkıştırılınca kolay kırışır. Aşınma dayanıklılığı zayıftır. Güveye karşı dayanıklı, böceklere karşı hassastır. Kimyevilere karşı hassastır çabuk yanar. Güneş ışığına karşı dayanıklıdır. Emici özelliği ve canlı renklere boyanabilmesi dolayısıyla moda kumaşlar için aranılan elyaftır. Yıkanması çok kolaydır. Kuru temizleme tercih edilmelidir. Çok geç kurur, kolay ütü olur.

Özellikleri
· Rahat ve yumuşaktır.
· Yüksek emilimlidir, kolay boyanabilir ve baskı yapılabilir.
· Statik ve tüylenme problemi olmaz.
· Yıkanabilir ve kuru temizleme yapılabilir.
· Yıkandığında fark edilir derecede çekme yapabilir, bu yüzden sadece kuru temizleme yapılmalıdır.

Kullanım Alanları
Hazır giyimde bluz, elbise, ceket, spor gömlek, spor kıyafet, kravat, takım elbise, iş elbiseleri, bayan iç çamaşırı, astar, pantolon, bayan şapkası. Ev tekstilinde perde, battaniye, yatak çarşafı, masa örtüsü ve döşemeliklerde kullanılır.

Ev Tekstilinde Kullanılan Kumaşların Özellikleri

Ev tekstilinde kullanılan kumaşlarda en önemli özellik yapılacak ürünün çeşidine göre kullanılmasıdır. Perdelik kumaşlardan nevresim takımının yapılması ya da döşemelik kalın kumaşlardan salon takımının yapılması gibi.

Yastık ve Minderler

Baş için kullanılan yastıklar %100 pamuklu dokumalardır. Kullanım alanı en geniş ev tekstil ürünleridir. Aranan kullanım özellikleri fazla ve insan sağlığı için önemlidir. Kullanılan kumaş hammadde bakımından sınırlandırılır. Küçük bir yüzeye sahip olmasından dolayı küçük desenli ve düz kumaşlar kullanılır. Süs amaçlı olanlarda dokuma, örme desenli baskılı kumaşlar, ipek dantel, kanaviçe gibi akla gelen tüm kumaşlar kullanılır.

Perde Çeşitleri

Perdelik kumaş olarak genellikle polyester, asetat, naylon, pamuk veya keten gibi liflerden yapılmış kumaşlar kullanılır. Düz veya desenli olabilirler. Perdelerin uzunluğu, genişliği, şekli sabit değildir. Boyutları pencerenin tipine ebatlarına ve zevke göre değişim gösterir. Oda içerisindeki dekoru tamamlayan kumaşlar kullanılır.

Mobilya Kılıfları

Keten, keten karışımı pamuklu kumaşlar bu amaç için daha uygundur. Sık dokunuşlu pamuklu kumaşlar, yumuşak kadife, kanvaz veya chintz kumaşları kullanılabilir. Mobilya kılflarının ebatları kaplanacak alana ve şekline göre zevke bağlı olarak değişebilir.

Yatak Örtüleri

Örtülük kumaş olarak orta gramajlı bir pamuklu dokuma en uygun olanıdır. Patiska, baskılı kumaşlar, bezayağı, saf keten, saten tek renk ince pamuk ipliğinden yapılmış sağlam kumaşlar olduğu için rahatlıkla kullanılabilir. Üzeri nakışlı güpürlü kumaşlar süs amaçlı örtüler için uygundur. Çocuklar ve büyükler için kullanılacak olan nevresim takımlarında pamuk ağırlıklı kumaşlar tercih edilmektedir.

Masa Örtüleri

Süs amaçlı masa örtülerinde ipek kumaştan dantele kadar her türlü kumaş kullanılır. Örme kumaşlar, baskılı kumaşlar, dokuma kumaşları, kumaş üzerine sonradan yapılan nakış ve aplike ajur işlemlere yapılan kumaşlarla yemek masa örtüsü ve peçetelerin de kolay temizlenebilir ve yıkanabilir kumaştan seçilmesi gerekir.

Ev Tekstilinde Kumaş Seçimi

Ev tekstilinde kullanılacak yere göre kumaş seçimi yapılır. Ayrıca kumaşın model özelliğine ve ürünün kullanım özelliklerine uygun olması da önemlidir. Ev tekstilinde doğal lifler ve yapay lifler ayrı ayrı ya da karışık olarak kullanılır. Özellikle döşemelik ve perdelik olarak kullanılacaklarsa sağlamlık ve leke tutmazlık, yanmazlık ve solmazlık vb. özelliklere göre kumaş seçilmelidir.

Kumaş Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar

Ev tekstilinde genellikle en çok tercih edilen viskon, akrilik, pamuk, keten, polyester benzeri yapay hammaddelerdir. Son dönemde doğal hammaddelere geri dönüş söz konusudur.

Üretilecek ev tekstilinin özelliğine göre kumaş seçiminde dikkat edilmesi gereken ölçütler:
· Kumaşın hammaddesi · Desen · Renk · Kumaş eni · Ürün için istenen ek özellikler (solmazlık, yanmazlık, leke tutmazlık, sağlamlık, su geçirmezlik vb.)

Enli kumaşlar; perde, yatak örtüsü, masa örtüsü, düz yatak çarşafları gibi dikişsiz tasarımlar için genellikle yeterli büyüklükte ve çeşitli boyutlarda üretilirler. Çift yüzlü kumaşlar, dantel, mefruşat tasarımlarının çoğuna uygundur. Bir kenar olarak kullanılabilme avantajı vardır. Örgü kumaşlarda, genellikle dikişi en aza indirecek genişliktedir, kenar baskısı gerektirmez. Ekose ve çizgililer, zaman kazandırıcı özellikler taşırlar; kesim, ölçüm ve işaretlemede kumaşın desen özelliğine dikkat edilmesi gerekir. Ev tekstilinde kullanacağımız kumaşları dikkatli seçmeliyiz. Ekonomik olmalı ve günün modasına uygun olmalıdır.

Ev Tekstilinde Ürünün Özelliklerine Göre Kumaş Seçimi

Yastıklarda Kumaş Seçimi

Dikimi kolay olmalı, ürün çeşidi geniş bir yelpazeye sahip olmalıdır.

Perdelerde Kumaş Seçimi

Dökümlü güneşe ve ışığa dayanıklı olmalıdır. Kullanım alanı sadece pencere ile sınırlıdır. Kullanım özellikleri daha ziyade estetikle ilgilidir. Kullanılan kumaşa hammadde bakımından sınırlandırma getirmez ve büyük bir yüzeye sahip olmasından dolayı büyük desenli kumaşları kullanılabilme olanağını verir. Dikişi büyük bir yüzeye sahip olmasından ve pencere ölçülerine uyması gerektiğinden dolayı zordur. Belli sınırlarda aksesuar işlemi uygulanabilir.

Mobilya Kılıflarında Kumaş Seçimi

Sürtünmeye karşı dayanıklı ve esnek kumaşlar seçilmelidir. Ayrıca kir tutmamalı ve kolay temizlenebilir olmalıdır. Mukavemet ve sürtünme dayanımı ile ilgili kullanım özellikleri aranır. Kumaş hammadde bakımından sınırlandırılmaz. Geniş yüzeyli olduğundan büyük motifli kumaşlar kullanılabilir. Şayet kılıf esnek değilse mobilyaya tam oturması gerektiğinden dikişi zordur. Sınırlı bir aksesuara sahiptir.

Yatak Örtülerinde ve Pikelerde Kumaş Seçimi

Pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. Üzeri süslü, nakışlı, güpürlü, saten tarzı kumaşlar da yatak örtülerinde süs amaçlı olarak tercih edilmektedir. Daha ziyade insan sağlığı ile ilgili özellikler aranır. Kumaş hammadde bakımından sınırlıdır. Dikişi zordur, aksesuar işlemleri ise fazladır.

Masa Örtülerinde Kumaş Seçimi

Kolay kir ve leke tutmayan, ütüye elverişli, günün modasına uygun, kullanım yerine göre seçilmelidir. Daha çok kolay temizlenebilirlik ve estetik ile ilgili kullanım özellikleri gerektirir. Kumaş hammadde bakımından sınırlandırılmaz. Büyük desenli ve küçük desenli kumaşların kullanımına olanak sağlar. Yemek takımı ile uyumlu pastel renkler tercih edilir. Dikişi basittir. Kullanımı engellemeyecek şekilde her türlü aksesuar işlemi uygulanabilir

Nevresim Takımlarında Kumaş Seçimi

Pamuklu, teri emen, kolay ütülenebilen hijyenik kumaşlar seçilmelidir. Teri emen, insan sağlığına zarar vermeyen, günün modasına göre renk ve desen özelliği olan genellikle kombine desenlerden oluşan, ölçüleri belli standartlara göre yapılan dikişi kolay, aksesuar işlemleri de fazladır.

Creton Nevresim Takımları nedir?

Dokuma sıklığı cm2de 42 telden 47 tele kadar olan ürün grubudur. Bu ürün grubu, en ekonomik gruptur.

Ranforce Nevresim Takımları nedir?

Dokuma sıklığı cm2de 52 telden 62 tele kadar olan ürün grubudur. Bu ürün grubu, standart nevresim takımı dediğimiz, piyasada en çok rağbet gören nevresim takımı grubudur.

Percale Nevresim Takımları nedir?

Percale, kelime anlamı olarak “sık dokunmuş” anlamına gelmektedir. Dokuma sıklığı cm2de 70 telden 80 tele kadar olan ürün grubudur. Yani ranforce ürünler ile saten ürünler arasında orta bir kalitedir. Bu orta kaliteyi bir çok marka üretmez. Çünkü markalar, bu ürünün pazarlamasını çok iyi yapamazlar. Ürün kalitelidir ama üretim maliyeti yüksek olduğundan, satış fiyatları düşük sayılmaz.

Saten Nevresim Takımları nedir?

Saten, Fransızca ‘satin’ kelimesinden gelmektedir. Parlak, sık dokunmuş kumaş anlamına gelmektedir. Dokuma sıklığı cm2de 80 telden yukarı olan ürün grubudur. İki türlü saten kumaş vardır: Polyester saten ve pamuk saten.

Parlak ve kaygan olan saten, polyester satendir. Polyester satenlerde terleme tamamen üründe kullanılan polyesterin kalitesi ile doğru orantılıdır. “Her polyester saten nevresim takımı terletir” diye bir algı oluşmamalıdır. Ama tabi ki özellikle yaz aylarında kullanım, çok konforlu olmayabilir.

Yatakta konfordan, sağlıklı bir uykudan bahsediyorsak, pamuk saten nevresim takımları tercih edilmelidir. Tuşesi yani dokunma hissi, yumuşaklığı yüksektir. Kesinlikle terletmez ve sık dokuma olduğundan baskısındaki desenler, hem kendini gösterir hemde canlı durur.

Banyo Takımlarında Kumaş Seçimi

Suyu emen yada su geçirmez, rahat kullanılabilen, hijyenik ve havlı kumaşlar seçilmelidir. Suyu hemen emen, hafif, günün moda trendlerine uygun renk ve model özelliği olan hijyenik ve sentetik, havlu, peştemal örgü vb. kumaş türleri kullanılır.